srijeda, 11. ožujka 2009.

Brzo Hodanje Najbolji Put Do Zdravlja

Kada bi se dnevne blagodati brzog hodanja mogli skupiti u tabletu, to bi bio najtrazeniji lijek na svijetu.
Hodanje smanjuje rizik od raznih bolesti od srcanog udara i mozdanog udara do frakture kuka i glaukoma.
Sve bi ove tvrdnje zvucale pomalo nevjerovatno da nisu potvrdjene brojnim istrazivanjima.
Za hodanje nije potreban recept, nuspojave su zanemarive a blagodati brojne.

Odrzavanje zeljene tjelesne tezine; kada je u kombinaciji za zdravom prehranom , fizicka aktivnost je kljucna za odrzavanje tjelesne tezine. Odrzavanje tjelesne tezine u zdravm granicama smanjuje rizik od diabetesa, bolesti srca, mozdanog udara, karcinoma, poremecaja spavanja i osteoartritisa.

Regulacija krvnog tlaka; Fizicka aktvnost ucvrscuje srcani misic tako da moze pumpati vise krvi sa manje napora i manje pritiska na arterije. Hodanje je u nekim slucajevima jednako djelotvorno kao i tableta za regulaciju krvnog tlaka.

Smanjeni rizik od srcanog udara; vjezbanje poput brzog hodanja tri sata tjedno - ili samo pola sata devno dokazano smanjuje rizik od srcanih bolesti u zena za 30-40%.
(Dokazano 20 godisnjim istrazivanjem na 72, 000 medicinskih sestara)

Povecanje "dobrog" kolesterola - stupnja HDL lipoproteina (visoke gustoce). Fizicka aktivnost smanjuje kolicinu LDL lipoproteina,"loseg" kolesterola u krvi koji stvara masne naslage u unutarnjim stijenkama arterija sto je jedan od najvecih uzrocnika srcanog udara.

Smanjeni rizik od mozdanog udara; Redovna i umjerena vjezba poput brzog hodanja jedan sat dnevno, pet dana tjedno, smanjuje opasnost od udara za polovicu rezultati su istrazivanja izvsenom na Harvardu na 11,000 muskaraca.

Smanjeni rizik od raka dojke i diabetesa tipa 2.

Izbjegavanje potrebe za uklanjanja kamenaca operacijskim putem; Redovno hodanje ili druga fizicka aktivnost smanjuje porebu za operacijskim uklanjanjem kamenaca za 20-30% izvjestili su sa Harvarda nakon itrazivanja obavljenog na 60,000 zena od 40-65 godina starosti.

Redovna aktivnost umanjuje opasnost od frakture kuka.

Listi gotovo da nema kraja. Mnoga druga istrazivanja potrvdjuju da dnevno brzo hodanje pomaze pri sprecavanju depresije, karcinoma debelog crijeva, konstipacije, osteoporoze i impotencije.

Produzuje se zivotni vijek, smanjuje se stres, tijelo se oslobadja artritisa i bolova u ledjima, misici kosti i zglovovi se ucvrscuju, poboljsava se kvaliteta spavanja, podize se raspolazenja i osjecaj dobrobiti.


Kako Pravilno Brzo Hodati

Redovito vjezbanje je jedan od glavnih cinitelja za dobivanje najboljih rezultata. Preporucuje se hodanje u trajanju od 30 minuta dnevno, 5 dana ili vise.

Ako tijekom hodanja mozete pricati brzina je dovoljna. Ako disete presporo ubrzajte ili ako ako ne mozete uhvatiti dah, usporite.

Hodajte poslije rucka te posvetite 15 minuta hodanju uz i niz stepenice. Planinarenje je izvrstan nacin za jacanje srca.


Prije vjezbe provjerite sa svjim doktorom koji je stupanj vjezbe najbolji za vas.