utorak, 17. ožujka 2009.

Tilda Swinton



Ove je godine glumica Tilda Swinton usetala na prestiznu BAFTA ceremoniju sa 29-godisnjim pratiocem pod rukom, nista neobicno, no sto se s njim dogadja kada se nekonvencionalna glumica vrati ocu svojih blizanaca u rodnu Skotsku? - Dobrodosli u zivot Katherine Matilde Swinton


Postoji nesto u izgledu Tilde Swinton sto plijeni pogled, tesko je reci jeli to njeno alabaster bijelo lice koje i na visokim ceremonijama nije prekriveno sminkom, kontrast zelenih ociju sa zarko crvenom kosom ili je to njen stil oblacenja u moderne siluete koje jos vise naglasuju njezinu androgenost. Mozda je to njena posebnost koja izvire iznutra i ocrtava se u svemu na njoj i oko nje.

Sa svojih 49 godina Tilda uziva u zivotu na nacin koji je neobican cak i u nasem modernom stoljecu. Nerijetko cete je vidjeti pod rukom razlicitih muskaraca.



Za dodjelu BAFTE njen je izabranik bio mladi njemacki umjetnik Sandro Kopp, kojega je upoznala prije tri godine na snimanju filma Narnijske Kronike.
Zgodan mladic izvrsnih manira diskretno je pratio glumicu na dodjeli nagrada sve dok se nisu u rane jutarnje sate iskrali sa zabave.

No jeli mladi gospodin Kopp zivotna podrska Tildi Swinton tesko je reci, buduci da Tilda vec ima zivotnog partnera i dugovjecnu ljubav gospodina John Byrne-a, sto je Byrne i potvrdio izjavom da se on i Tilda vole i zajedno odgajaju svoje sinove blizance u svojoj kuci u Skotskoj.
Stovise Tilda i njen mladi pratioc su bili u drustvu njezinih sinova na ceremoniji te su se svi zajedno vratili kuci u Skotsku gdje ih je docekao John Byrne.
Gospodin John Byrne je nakon upita novinara za komentare zakljucio da se njihov nacin zivota tice samo njih , dok se glumica izjasnila da su oba muskarca njezine velike ljubavi i da se nada da ce zauvijek zivjeti ovakvim zivotom.



Sandro je njen pratioc na putovanjima, i filmskim setovima, Tildu je naslikao vec nekoliko puta i cini se vrlo odanim ovoj nekonvencionalnoj , visoko inteligentnoj zeni. Tilda je naime diplomirala na Cambridge-u studirajuci socijalne i politicke znanosti.



No kada Tilda ide kuci ona ide kuci Johnu Byrneu. Kada je se upita o njenom pogledu na ovakvo zivotno uredjenje tilda spremno odgovara da ona tu ne vidi nista neobico, oni su jednostavno jedna velika obitelj, zivi sa Johnom a ponekad ih posjecuje i Sandro.



Cinjenica je da Tilda Swinton ima drukcije poglede ne samo na obitelj i ljubav, vec je kao student postala clan Komunisticke Partije, te je nedavno izjavila da rado odbacuje moto trulog kapitalistickog sistema da svi imaju pravo tragati za srecom.



Bez imalo tastine, glumicu su zbog visine (1.79m) i androginih crta lica zamijenjivvali muskarcem. (Tilda sa osmijehom komentira ovo izjavom da ce u buduce nositi ruz na ustima). U kuci nema televizora iz kako kaze straha da joj djeca gledajuci je ne postanu apaticna, umjesto toga u njihovoj kuci kreativnost, veselje i zabava te nadasve inteligencija su na prvom mjestu.
Tilda neizmjerno uziva u svojoj nezavisnosti i ponosi se koliko se udaljila od nacina zivota svoje konvencionalne burzoaske obitelji jedne od najstarijih u zemlji, protezuci se 35 generacija unazad do 9stoljeca.



U jednom trenutku cete je vidjeti kako u svom poderanom zelenom kardiganu kao izlazi iz slupanog auta sa obitelji koja izgleda poput skupa skitnica , dok vec u drugom trenutku izlazi iz raskosne limuzime u dizajnerskoj haljini.



Johna Byrna e poznala daleke 1985, kada je John dizajnirao pozornicu za predstavu u kojoj je Tilda glumila. Njezina otmjena obitelj je od Tilde ocekivla da nadje muza dolicnog jedne takve obitelji, no Tilda je za sebe htjela nesto drugo. Nalsa je akademika koji dolazi iz sirotinjske cetvrti i koji je radiou tvornici boja, zaposlila se u kazalistu te je od rane mladosti kritizirala kapitalizam.



John Byrne je danas poznati umjetnik i dramopisac, i od kada je zanesen crvenokosom Tildom ostavio zenu i kcer , napisao je ulogu posebno za Tildu prije nego sto ce se ona probiti u svijet filma. Njeni poceci glume je ocigledno eksperimentiranje, to je pogotovo vidljivo u predstavi u kojoj igra zenu koja se pretvara da je muskarac.



Tilda se probila u svijet filma svojom ulogom u filmu Orlando, te je zapocela visegodisnju suradnju sa redateljem Derekom Jarmanom s kojim ce snimiti devet filmova sve do njegove smrti.
Slijedece godine Tilda se izlozila u staklenoj kutiji, djelom nazvanom Mozda u Serpertine Galeriji kao nacin izrazavanja svoje tuge za preminulim redateljem.



Tri godine kasnije Tilda i John su dobili blizance, nakon cijeg rodjenja se cijela obitelj preselila u Skotsku. Za Tildu je to bio povratak kuci u kraj cija je izoliranost godila glumici. Higland je kraj koji je hranio i nenu nezavisnost, Tilda za Skotsku nezavisnost kaze kako nikada nije niti ce se ikada moci pretvoriti u zemlju srednje klase. Osijecaj te nezavisnosti ce uvijek biti njena inspiracija.



Da bi se sto bolje uklopili zajedno sa Johnom pocela je uciti Galski jezik, a djecu je poslala u Galski vrtic.
Tilda se vratil akarijeri ted kada su djeca malo odrasla, tumaceci uloge u tzv. umjetnickim filmovima (eng. arthouse, nekada su to bili filmovi koji nisu nuzno bili zabavni, vec su bili umno izazovni ipa cak i zagonetni, danas se pod arthouse filmom podrazumijeva film na stranom jeziku ili sa pomalo luckastom tematikom). Za svoju ulogu u Narnijskim Kronikama zahtjevala je da je korzet toliko nategnut da se izmedju scena moze odmarati samo u stajacem polozaju.
Tilda za sebe kaze da je vojnik, sto nije cudno, buduci da dolazi iz duge loze visokih vojnih casnika.



Danas Tilda ima Sandra kao pratioca, jedan njen kolega je izjavio da je Sandro poput vrlo bliskom privatnim pomagacem. Kuda vodi njihova veza tesko je odrediti, Sanro bi bio naivan kada bi ocekivao zivjeli su zauvijek sretno zavrsetak, buduci da Tilda ne vjeruje u filmski sretne zavrsetke. U nedavnom intervjuu Tilda je izjavila da je usamljenost osljedni veliki tabu covjecansta, ako ne prihvatimo usamljenost kapitalizam pobjedjuje. kapitalizam uvjerje ljude da mozemo odvartiti paznju, da mozemo popraviti ili nesto izmjeniti sto jednostavno ije istina.



Mozda Swinton ovo moze izjaviti sa takvom sigurnocu jer je John Byrne nakon odvojenosti , koju Tilda smatra neophodnom uvijek ceka kuci. Cini se da se Byrne pretjerano ne trudi pronaci logiku i ojasnjenje zasto su neke stvari kakve jesu, njemu je drago da je on uvijek na vrhu Tildine liste i to ce uvijek biti. nedavno je izjavio da su zene zapravo vrlo zastrasujuca bica, doista izuzetna bica.