četvrtak, 5. ožujka 2009.

Masaza Toplim Uljem za Zdravo Tjeme I Kosu

Zdravo tjeme i zdrava kosa rezultat su paznje koja pocinje sa pravilnom njegom. Pravilna njega sprijeciti ce moguce probleme poput ispadanja kose, peruti i slabim rastom.
Masiranje tjemena sa toplim uljima pomijesanim ljekovitim biljkama najbolji je nacin za vanjsku njegu kose. Ne samo da ce vam masaza podariti lijepu kosu , vec ce pomoci i opustanju psihe.
Svako ulje moze se pripremiti za individualne potrebe po vrsti koze i kose. Za tanku kosu, suhe i sklonu pucanju, kosu sklonu stanjivanju i sijedjenju i masnu kosu.

Dobrobit masaze sa toplim uljima koja se provodi jednom (za suhu i tanku kosu do tri puta) na tjedan su;

-Vlazi i njeguje tjeme te sprjecava stvaranje prhuti bez potrebe za grubim samponima protiv peruti punih stetnih kemkalija.

-Poboljsava cirkulaciju u podruciju glave i vrata. Kada je tjeme " zategnuto" zbog stresa cirkulacija se smanjuje a samim tim i rast kose.

-Jaca korijenje kose in njeguje staniste vlasi i na taj nacin potice rast nove kose te jaca kosu.

-Omeksava i vlazi kosu te raznosi prirodna ulja kose na cijelu vlas sto joj daje veci sjaj i pokretljivost.

-Stiti kosu od stetnih vanjskih utjecaja pojacavajuci njenu otpornost, te sprjecava njeno pucanje vrhova i lomljenje.

Masaza tjemena pomaze opustanju i samim tim omogucava bolje i lakse utonuce u san te smanjuje tjelesnu temperaturu sto pogoduje opustanju ocima umornih od kompjutera ili kasnog odlaska na spavanje.


Kako izabrati Pravo Ulje?

Ako vam je kosa suha, izaberite ulje od badema ili sezamovo bazno ulje. Oba ulja su izrazito hranjiva za tjeme i kosu i smanjuju napetost misica tjemena.

Za tanku kosu sklonu gubitku pigmenta treba koristiti kokosovo ulje koje je preporucljivo i kod problema sa istanjivanjem kose kao i preranim sijedjenjem.
Masnoj i debeloj kosi odgovara maslinovo ulje koje je cisti pore tjemena te sezamovo ulje.
Sama masaza je dovoljna i dati ce izvrsne rezultate medjutim ulja se mogu obogatiti raznim biljima za jos bolje rezultate. Bilje se lagano prohkuha u ulju te slicno caju ulje se procijedi i spremno je za upotrebu.
Hibiskus djeluje hladeci i ozivljava boju kose.
Neem je odlican za masnu kosu jer ima visoka svojstva prociscavanja.
Ruzmarin i Lavanda su preporucljivi za sve tipove kose. Ruzmarin potice rast kose, sprijecava prijevremeno sijedjenje i istanjivanje i smiruje i vlazi tjeme.
Lavanda osim sto potice rast regulira proizvodnju vlastito ulja te hrani tjeme.
Jasmin pomaze otklanjanju nakupljenog stresa.

Kako napraviti Masazu?

Naspite malu kolicinu ulja u posudicu i stavite posudicu u vrucu vodu. ulje bi trebalo biti toplo toliko da je prijatno na dodir. Koristeci vrskove prstiju, nanesite ulje na cijelo tjeme dio po dio. Kad ste zavrsili sa tjemenom dio ulja namazite i po cijeloj duzini kose. Koristite vrskove prstiju za masazu praveci male cirkularne pokrete. Polaki pokreti su opustajuci dok cvrsti i brzi pokreti pomazu poboljsanju energije i cirkulacije tjemena.
Kada ste presli cijelo tjeme masazom ostavite ulje da djeluje na tjemenu dodatnih 30-60 minuta, ako je moguce i duze cak i preko noci.

Isperite sa blagim samponom po mogucnosti sa prirodnim sastojcima bez sulfata.